Energean Oil Καβάλας: Ελεύθεροι οι συλληφθέντες εργαζόμενοι – Χημικά από την αστυνομία στη συγκέντρωση (Βίντεο)

Ελεύθεροι αφέθηκαν πριν από λίγη ώρα, με εντολή του εισαγγελέα, οι συνολικά 17 συλληφθέντες εργαζόμενοι και μέλη του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου εργαζομένων, μετά την εισβολή της αστυνομίας στις εγκαταστάσεις της Energean Καβάλας. Ο εισαγγελέας παρήγγειλε την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση.

Νωρίτερα, σύμφωνα με το τοπικό κανάλι Ena Channel, η αστυνομία προχώρησε σε ρίψη χημικών κατά των διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί στο Δικαστικό Μέγαρο της πόλης προς ένδειξη αλληλεγγύης στους συναδέλφους τους. 

Στο αυτόφωρο αναμένεται να οδηγηθούν σήμερα οι δεκαεπτά συλληφθέντες (δέκα εργαζόμενοι και επτά μέλη του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου εργαζόμενων) κατά την επιχείρηση των αστυνομικών δυνάμεων στις χερσαίες εγκαταστάσεις παραγωγής και επεξεργασίας πετρελαίου της εταιρείας Energean Kavala στη Νέα Καρβάλη Καβάλας, προκειμένου να τερματιστεί η πολυήμερη κατάληψη των εγκαταστάσεων από ομάδα εργαζομένων που διαμαρτύρονταν για τις νέες συμβάσεις που θέλει να συνάψει η εταιρεία και τις απολύσεις που έχει προγραμματίσει.

Με βάση την ανακοίνωση της αστυνομίας, σχηματίστηκε δικογραφία εις βάρος των συνδικαλιστών για τα αδικήματα της διατάραξης κοινής ειρήνης, της παράνομης βίας, της άρσης ασφαλιστικών εγκαταστάσεων, της βίας κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων, τις παραβάσεις του Νόμου περί όπλων, κατά περίπτωση. Επιπλέον, κατασχέθηκαν μία ξύλινη ράβδος, δέκα καδρόνια, μία τσουγκράνα, μία σακούλα με πέτρες, δεκαέξι κράνη, έξι βίδες μεγάλου μεγέθους και επτά μπουλόνια μεγάλου μεγέθους.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της εταιρείας Energean Kavala κατέθεσε μήνυση στην εισαγγελία Πρωτοδικών Καβάλας για έκθεση σε κίνδυνο, ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμηση κατά των συνδικαλιστών. Παράλληλα, ζητήθηκε η συνδρομή της αστυνομίας προκειμένου να μπουν στις εργοστασιακές εγκαταστάσεις, οι οποίες έχουν αποκλειστεί για αρκετούς μήνες από τους εργαζόμενους κατά της απόλυσης 80 συναδέλφων τους από τη διοίκηση και την «εργολαβοποίηση» των εργασιακών σχέσεων.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε παρουσία εισαγγελέα, ενώ υποστηρίζεται ότι τα ΜΑΤ δέχτηκαν επίθεση από τους εργαζόμενους κατά την είσοδο στο χώρο, με τη ρίψη διάφορων αντικειμένων.

Στη διάρκεια των συγκρούσεων αρκετοί εργαζόμενοι τράπηκαν σε φυγή από τις εγκαταστάσεις , ενώ στη συνέχεια πενήντα περίπου εργαζόμενοι από τους ανέβηκαν και παρέμειναν για ώρα σε υπερυψωμένο πύργο εντός των εγκαταστάσεων, αρνούμενοι να κατέβουν. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ρίψη χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης από τις δυνάμεις της αστυνομίας, αναφέροντας ότι επρόκειτο για πολύ επικίνδυνη πρακτική δεδομένης της αυξημένης επικινδυνότητας λόγω της ύπαρξης μεγάλης ποσότητας πετρελαίου στον ευρύτερο χώρο.

Αντίθετα, η περιφερειακή αστυνομική διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης δεν έγινε χρήση χημικών και δεν τραυματίσθηκε κανένας αστυνομικός ή εργαζόμενος. Η πύλη, το διοικητήριο και οι λοιποί χώροι του εργοστασίου εξόρυξης και επεξεργασίας πετρελαίου παραδόθηκαν στη διοίκηση της εταιρίας που βρίσκεται εντός των εγκαταστάσεων.

Οι δεκαεφτά προσαχθέντες εργαζόμενοι διανυκτέρευσαν στα κρατητήρια της αστυνομικής διεύθυνσης Καβάλας μετά την εκτόνωση της κατάστασης, ώστε να μεταφερθούν νωρίτερα σήμερα στο αυτόφωρο (21/12). Συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από το αστυνομικό μέγαρο πραγματοποίησαν και χθες εργαζόμενοι και μέλη του ΠΑΜΕ, απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση των συναδέλφων τους.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί